Maan pariinIllat hämärtyvät jo seiskan aikoihin. Hommien tekeminen jää lyhyeen. Toissa kerralla kaivoin Maa-artisokkia ja Mustajuuria melkein pilkkopimeässä. Valkosipulipenkki on nyt tehty. Siihen tuli kakankakkaa ja turvetta ja aion vielä laittaa istutusvakoihin kompostia istutusvaiheessa. Tuo Valkosipulin viljely jännittää, kun siitä on sellainen kuva, että se olisi kovanaamojen hommaa. On tuo savimaa ja ei niin paljoa kokemusta vielä, että saas nähdä mitä siitä tulee. Valkosipulit on alku & juuri puodista Alexandra-nimistä laatua, kun suomalainen pääsi loppumaan ja en millään muista sen suomalaisen lajikkeen nimeä. Tosi suosittuja nuo ovat, koska olin viimeinen, joka sai mitään Valkosipulia ja ensi vuoden tilaus tehtiin jo samaan syssyyn. Ohjeiden mukaisesti olen jo ottanut sipuliryppäiden ympäriltä ylimääräiset kuoret, eli viikon parin päästä pitäisi erotella sipulit kynsiin ja istuttaa.


Olen tehnyt myös lämpöpenkin. Kaivoin kuopan, jonka pohjalle tuli oksia. Niiden päälle laitoin Raparperin lehtiä, niiden päälle kompostin pääliosasta( siinä kasvoi kesällä kurpitsoja) turpeensekaista kompostia. Sitten laitoin keräämääni hevosen lantaa, jonka päälle tuli kasvijätettä, jonka päälle taas kompostia ja kuopasta tullutta multaa. Jälkeen päin tajusin, että kasvijätettä olisi kyllä voinut laittaa enemmänkin, koska penkkihän painuu kuitenkin kasaan. Ainakin siinä on hyviä aineksia, joten luotan, että saan siinä Kurkun viihtymään.

Melkein sain kaverilta olkia “talvikatteeksi”, mutta se peruuntui viime hetkellä. Viherpihassa taisi olla viime vuonna juttu kateviljelystä Annalassa. Siinä kerrottiin, että jos laittaa katteen syksyllä, lämmittää se maata ja madot työskentelevät pidempään sen alla lämpimässä. Luin myös, että keväällä kate saattaa taas pitkittää maan lämpiämistä. Siksi varmaan kannattaakin nostaa kate keväällä poluille. Tuosta hommasta unelmoin, kun silloin ei tarvitsisi kitkeä polkuja. Kesäksi uusi kate taas riviväleihin. Tällä hetkellä tuo kateviljely kiinnostaa tosi paljon. Ois kiva tietää miten hyvin se maata murustaisikaan. Annalassa, missä ystävälläni on palsta, on kateviljelyä harrastettu pitkään ja tuloksia on saatu. Ystäväni kehuukin aina kuinka hyvä maa heillä siellä on.


Joskus oli Hesarissa juttu jonkun puutarhurin kasvatusfilosofiasta, jonka mukaan kasvien pitäisi viihtyä niin hyvin omilla paikoillaan ja vieri vieressä, että rikkaruohoille ei olisi tilaa. Silloinhan kasvit itsellään peittäisivät maan. Maanhan olisi hyvä olla peitettynä kuten luonnossa. Ilman peitettä maa on suojaton ja katteen alla pieneliötoiminta on runsaampaa. Itse olen funtsinut, että sekaviljelyssä tuota kateasiaa voi varioida kasvien avulla. Kasvattamalla esim. persiljaa Tomaatin juurella tapaa tai Samettikukkia tai Krassia riviväleissä. Ensi vuonna suunnitelmissa ois laittaa Kaliforniantuliunikoita hyötypenkkien riviväleihin. Kamomilla saa tietty taas kasvaa minne ikinä on siementänytkään. Penskana vihannespelloilla työskennellessäni rikat jätettiin maahan lojumaan. Tällaista tapaa kattaa maata, olen alkanut taas sporttaamaan tänä vuonna. Maan harauskin kun jäi viime kesänä vähälle, vaikka helteet saivat sitä maan vaatimaankin. Tuo harauskin on tosi hyödyllistä ja varsinkin savimaalla se voi saada aikaan ihmeitä! 2009 kesällä harasin ahkerasti ja maan pinta ei kuivunut ihan kivikovaksi levyksi ja kasteluvesi imeytyi paremmin. Harauksellahan voi hiukan säädellä maan kosteuden määrää. Iltaharaus saa kuivan maan imemään yökastetta ja aamuharaus taas saa liian kosteuden haihtumaan paremmin pois.

On tilkun maan laatu selkeästi parantunut kaikista hoidoista, mutta silti ikäviä savikikkarekokkkareita vaan ilmestyy sieltä täältä. Paljon on vielä matkaa siihen, että kitkiessä saisi rikan tuosta vaan juurineen irti. Ai niin kuokka on hoidettava. Jälleen  Viherpihassa, oli juttu vanhan koulukunnan puutarhurista, jonka ykköstyökalu oli kuokka. Hänkin kertoi jutussa jättävänsä kitketyt rikat niille sijoillensa maahan lepäämään. Itsekin käytin paljon kuokkaa silloin joskus pelloilla työskennellessäni, että se on kyllä tuttu, mutta unohdettu väline. Ens vuodeksi kuokka sitten. Takaisin juurille!


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s