Syysfiilistelyä


Ollaanpa oltu kipeinä koko porukka. Asiat ovat jääneet notkumaan, mutta on ehtinyt myös tapahtua kaikenlaista. Kiinanruusu on alkanut kukkia toden teolla. Eilenkin oli kaksi kukkaa samanaikaisesti auenneina. Kevätleikkuun jäljiltä kasvi on kasvanut valtavasti. Uusi ruukkukin näyttää huvittavasti kutistuneelta. Leikkuu jääköön ensi vuodelta väliin kun kohta meillä on puu sisällä! Pavut ovat alkaneet vähentää satomääräänsä viilenneiden öiden jäljiltä. Nythän on taas lämmintä, mutta sitähän ne eivät tienneetkään. Harmittaa vähän kun Kiekkokurpitsat ovat vasta aloittaneet hedelmän tekonsa, että jos nyt jää sato saamatta. Harsot olen kyllä laittanut Tomatilloille, Chileille ja kurpitsoille.


Tein viime sunnuntaina pitkän työpäivän palstalla. Taukoja ei juuri pidetty ja olinkin lopulta ihan kuitti. Leikkasin nurmikon ja ympäröivät polut. Leikkasin myös vadelmat ja tuin säästämäni versot. Leikkasin palstakaverilta pensassaksia ja leikkasin alas kolme vanhaa pensasta, jotka aiomme poistaa( Myöhemmin pitää vielä kaivaa juuret ylös, HUH!), sekä kolme pensasta, jotka säästämme. Tällä kertaa olin kyllä ihan tyytyväinen leikkuutyön jälkeen. Poimin myös runsasti kotiloita, joka oli helppoa niiden ollessa tavallaan kohmeessa. Niljakkaita löytyi aika paljon myös vadelmista, mikä on minusta jotenkin outoa, mutta kukapa niiden sielunelämästä tietäisi. Lisäksi siivosin reunuspenkkejä ja lopulta, kompostin ollessa aika kukkurallaan, päätin heittää kukkavaret poluille. Kunhan pääsee maankääntöhommiin voi ne nostaa penkkien päälle katteeksi. Jos ne jäävät polulle menee poluille levitetty hiekka ehkä haaskuuseen. Hmm. Tätä pitää vielä funtsia. Ei se hiekka savisuutta kuitenkaan poistanut ja polut ovat aika lailla rikkaruohojen peitossa. Hmm tosiaankin.

Tarkoituksena olisi vielä vähän kurkkia pikku taimia ja ehkä levitellä niitä reunuspenkkeihin. Pitää myöskin jättää tilaa siemenille, joita ostin lohdutuslahjaksi itselleni Alku & Juuri– puodista. Mukaan lähti myös pari pakettia tulppanin sipuleita. Puodissa töissä oli hauska nainen, joka tietää kukista kauheasti ja jonka kanssa voisi kyllä jutella kasveista varmaan päivätolkulla. Tilasin myös valkosipulia, koska vanhimpien palstailijoiden keskuudessa tuntuu sen olevan Se Juttu, joten pakkohan sitä on kokeilla.

Haluan myös kokeilla lämpöpenkkiä. Siihen saa kivasti talletettua leikkaamani oksat, etanoiden reiittämät raparperin lehdet ja loput syksyn kasvijätteet. Pari päivää sitten palstalle pyöräillessäni kävinkin väijymässä ihania hevosenkakkaläjiä, lämpöpenkkiä ajatellen, mutta hevospolut oli näköjään juuri siistitty. Jäin tyhjin käsin. Höh. Olisi ollut tämän vuoden ensimmäinen kerta kun olisi ollut aikaa keräilyyn. On kyllä huvittavaa kun aina hevosenkakan nähdessä tulee sitä oikein ihasteltua ja miettineeksi, että ah, miten tuon nyt saisi talteen ja lopulta harmiteltua jos sitä ei saa talteen… Kerran kun olin tätä luxuxtavaraa keräämässä, päivittelivät ohikulkevat hölkkäilijät, että onpa siinä tytöllä outo extremeharrastus. Kaikki eivät voi ymmärtää. Viime vuonna keräsin sontaa paljon talteen, ja onkin kiva nähdä kompostissa asustavien kurpitsoiden elon päätyttyä, minkälaista kompostia olen onnistunut kokkaamaan.

Kokkaamisesta tulikin mieleen, että Spagettikurpitsa oli oivaa keitossa Mangoldin, papujen, pakollisen sipulin, inkiväärin, valkosipulin, chilin, korianterin, kasvisliemen muiden mausteiden ja kookosmaidon kanssa. Se niin kuin suurusti keittoa olleessaan samalla vermisellityyppistä. Teimme myös ihanaa “munakas/ kasvispihvi” -versiota Bhajioista kaapista löytyvistä kasviksista. Niihin voi laittaa melkein mitä vain. Kerran Jamie Oliver on tehnyt tuolla tavalla paistamalla koko pannun kokoisina, josta idea on kotoisin. Kunnon comfort- ruokaa!

Palstavisiiteillä on ollut harmaata, joten ei ole ollut intoa ottaa valokuvia. Eikä siellä oikein ole mitään erikoistakaan tapahtunut, koska jostain syystä Kääpiösamettikukkani eivät ole kasvaneet, mikä on harmi. Ne ovat olleet aiempina vuosina ihana syksyn piristys. Lieneekö tuuli vienyt siemenet paremmille maille mantuhille. Isotähtiputki kukkii toistamiseen ja nyt punertavin kukin. Taas vähän kummallista, mutta mukavaa. Odotan innolla loppusyksyä, lämpöpenkin tekoa yms. istutuksia, parannuksia ja kokeiluja, joita vielä on tiedossa.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s