Herkuttelu on alkanut!

Kypsyminen. Sana sopii helteisiin. Kukat kukkivat, pörriäiset lentelevät kukasta kukkaan, hedelmät muodostuvat, juuret pullistuvat. Rakkautta on ilmassa. Kun pölyttäjiä tarkkailee näyttää toiminta siltä, että pörrääjä pyyhältää ensin yhdestä toiseen ja kohta kymmenenteen kukkaan ja pian näyttää olevan aterioimassa samassa kukkasessa, josta aloittikin. Ihan kuin pölyttäjät maistelisivat ensin vähän siitä, tästä ja  sitten vähän tuosta ja lopulta palaisivat maistelemaan että oliko se ensimmäinen mesimaistiainen sittenkin kaikkein makein. Ainakin perhoset näyttävät myös kisailevan ilmassa kukkiin sukeltelujen välissä. Tulee mietittyä onko kyse vain ravinnon hankinnasta, velvollisuudessa pölyttää mahdollisimman moni kasvi vastapalkkioksi ravinnosta vai onko kyseessä myös iloinen toimenpide, jota toimitetaan myös nautinnosta? Herkuttelevatko perhoset ja onko tilanteessa jonkinlainen sosiaalinen puoli, kuin illalliskutsuissa konsanaan?
Viime vuoden uutuusherkkumme Kesänihanalta oli Tomatillo. Tämän vuoden erikoisuutuusherkkujamme ovat olleet ainakin Spagettikurpitsat ja Mangoldit.  Uutuuksista on tulossa vielä ainakin Mustajuuri, jonka valmistumista saa kyllä vielä odottaa. Odotan myös, josko kiekkokurpitsat tekisivät satoa. Mangoldi Bright Lights on upean näköinen eriväriseni lehtirankoineen. Olemme kokanneet siitä jo kaikenlaista. Kasvi tuntuu olevan myös helppo kasvattaa. Kastelua se kyllä vaatii, koska osa on pyrkinyt kukkimaan jo pienestä pitäen. Testasin myös sen taimien siirtoa sitä harventaessani ja se onnistui hyvin. Sainkin sen ja papujen taimien avulla täytettyä aukkokohdat kasvimaalla. Palstanaapurini, ketä tästä lähtien aion kutsua Neiti R: ksi, kertoi myös papujen pitävän siirrosta.  Spagettikurpitsa on myös aivan ihana. Ostin pari taimea torilta, mutta yks kaks yllättäen sellainen kasvoi myös muiden kesäkurpitsojen seurassa. Siemen on näköjään eksynyt väärään pussiin loihtien kyllä ihan mukavan yllätyksen. Kurpitsa piti halkaista, jotta varmistuin, että kyseessä todella oli Spagettikurpitsa, joten valmistin se halkaisemalla sen kahtia, poistamalla siemenet ja paistamalla puolikkaita uunissa. Tämän jälkeen “spagetti” nautittiin oliiviöljyn, suolan ja pipurin kera. Netistä ohjeita laiskasti etsiskellessäni löysin yhden hauskan reseptin kolmelle eri kastikkeelle ja idean tehdä jäljelle jääneestä kuoresta Hattivattilyhty, joka antaa käytössä myös hyvää tuoksua. Olen kutsunut poikaa Hattivatiksi, joten tällainen Halloween-henkisen lyhdyn teko on todellakin meidän perheessä suunnitelmissa.

Rakkauden lisäksi ilmassa on hallitsematonta neroutta. Samat toiminnot toistuvat vuodesta toiseen. Aina kuitenkin eri lailla. Sadon kypsyessä huomaa kuinka ennustamattomat asiat kuten sää vaikuttaa kaikkeen. Mieli käy läpi omia virheitä ja onnistumisia sekä kaikkea oppimaansa. Suunnitelmat seuraavaa vuotta varten alkavat muhia mielessä. Oma mielentila on siirtynyt hallitsemattomasta ja epävarmasta “kasvaako tai eikö kasva-tilasta” tasapainoisempaan kypsymisen odottamisen ja rentoon nautinnon tilaan, josta mieli alkaa jo lipua hallittuun suunnitelmatilaan.

Syksyn toimia on hauska suunnitella, koska voi jo tietää mitä täytyy tehdä. Ainoastaan ajankohta on vielä hakusessa. Suunnitelmat kohdistuvat myös seuraavaan vuoteen. Suunnitelmatilassa kaikella on järkevät perustelut unelmien toteuttamiselle epäonnistumisista neuvokkaampana taas kunnes kevät koittaa ja kaikki ei menekään ihan suunnitelmien mukaan. Ehkä sitä kokeilee taas uudestaan sitä mikä vuodesta vuoteen menee mönkään varmempana yhden vuoden kokemusta rikkaampana. Kokeelliset projektit alkavat muotoutua mielessä hyvinkin johdonmukaisina suunnitelmina. Se, että johinkin kokeiluihin kuluisi useampi vuosi, joka todellakin joissain asioissa on tosiasia, tuntuu hyväksyttävältä ja usko omaan kärsivällisyyteen, järjestelmällisyyteen ja johdonmukaisuuteen on luja. Mutta täytyy myöntää, että vaikka toivoisin kesän vain jatkuvan, on halittu suunnitelmatila myös aika ihana. Sadonkorjuussa, ruoan säilömisessä ja yms. on kova työ, mutta aina se vaan kannattaa. Superfoodia vaan pojalle ja koko perheelle. Tässä vaiheessa kun tulisi vaikka rakeita, lunta ja paistetta tahi mitä niin olen valmis. Makeaa spagettikurpitsaa, punajuurta kuin karkkeja, salottisipuliakin ja ties mitä oman maan antimia jo syöneenä voin olla tyytyväinen. Silti kanit yms kotilot saavat pysyä poissa, jotta gourmeeruokakerho voi jatkua hämärtyvinä iltoina. Ensi vuosi on taas ihana uusi vuosi ja silloin kaikki tulee olemaan niin tiptop! Rakkautta ruokaankin on taas ilmassa. Katsele, tuoksuta, poimi, valmista, katsele, tuoksuta ja nauti! nam


Advertisements

2 thoughts on “Herkuttelu on alkanut!

  1. Njamskis, njamskis – ihania herkkuja, kuvia ja tarinoita blogisi jälleen tulvillaan ja tuo tuulihyrräkuva toi mieleen ihan omat lapsuudenkesät =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s