Näkyvä ja näkymätön Finlandiapuisto

Finlandiapuisto on ollut jo pitkään tietyllä tavalla unohdettu, vaikka toisaalta se on varmasti suuremmassa käytössä kuin ennen. Puiston kautta pääsee Musiikkitalon rakennustyömaan ohitse kätevästi pyörällä ja jalkaisin. Aluehan on ollut osittain jo pitkään melkein jouto- tai työmaa-alueena vuoden 2002 VR: n makasiinien palamisen jälkeen. Tämä on antanut tilaisuuden eriskummallisillekin projekteille alueella kuten turvesauna ja  Happihuone. Finlandiatalon laajennustyöt ovat myös alkaneet. Vuonna 2001 puistoon luotiin taidepuutarha. Taidepuutarhahankkeen jäljiltä ovat kukkaistutukset jääneet joka vuotisiksi. Alueella on ollut vaikka mitä kiinnostavaa ja vaihtoehtoista. Puistosta löytyy vielä vuoden ARS 95 varten tehty teos Eco Yard 2000, joka kuvaa hyvin puiston luonnetta. Puisto on kummallinen villiintynyt ilmiö keskustassa. Alue on kiistanalainen monessakin suhteessa.

Töölöön muuttaessani olen alkanut pikku hiljaa muuttua paikkakuntalaiseksi. Olen alkanut pitää enemmän ja enemmän asuinseudustani ja täten olen alkanut tutkia sitä tarkemmin. Monesta paikasta Töölönlahdella on muodostunutkin  minulle hyvin läheinen. Näistä yksi on Salainen puutarha. Pidän siitä, että Finlandiapuistosta ja Töölönlahdelta löytyy hoidettua ja villiä vieri vieressä. Pidän siitä, että jonain päivänä voi fiiliksen mukaan poiketa pääväylältä kaislikkojen välissä kiemurtelevalle tielle pois katseiden alta. Minulle tuo turvallisuuden tunnetta tuo myös rosoisuus, elämän jäljet. Kaiken ei tarvitse olla huoliteltua, hoidettua, hiottua, valvottua. Luonnonmukaisuus keskellä kaupunkia miellyttää ja rauhoittaa. Siten välillä unohtaa tavallaan itsensä ja riisuu katseita kestävän kuorensa. Olen käynyt nyt ihan lähiaikoina pitkästä aikaa muutamalla tutkimusmatkalla Finlandiapuistossa ja olen siitä iloinen, koska kohta tiettyjä paikkoja ei enää ole. Osaa puistosta ei enää hoideta. Muutos tulee olemaan valtava.

Pylväshaaparivistö luo ihanan äänimaiseman lehvillään sen takana penkillä istuville. Puistossa on ihania heiniä heiniä ja “rikkakasvit” ovat vallanneet alaa sekoittuen vanhojen istutettujen kasvien jäämien kanssa. Äitini esitteli minulla vanhan ruusupensaan. Jotkut villiintyneet ilmiöt näyttävät jopa suunnitellun kauniilta. Voisi olla hauskaa, jos tältä saisi näyttää myöhemminkin myös kaupungissa. Eco Yard 2000 ja koko alueen tila ja tilanne virittää monenlaisia ajatuksia. Vähän jopa peloittaa millainen paikasta muodostuu kaikkien uudistusten myötä. Tässä muutamia huomaamattomia näkymiä alueelta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s