Kesänihanan pientä historiaa ja ensiaskelia

Kolme kesää sitten, kesällä 2007 pääsin kokeilemaan palstailua ensimmäistä kertaa. Saimme viljellä ystävien puolen aarin palstan puolikasta. Samana vuonna hain palstaa Kivihaasta, jossa ystävienkin palsta oli. Hain samalla palstaa myös Pasilasta, jossa oli silloin kahden vuoden jono. Tätä ennen olin jo useana vuonna hakenut palstaa, mutta niitä ei vapautunut hakemistani paikoista, joihin en ollut edes päässyt jonoon. Kivihaasta olisinkin saanut paikan jo samana 2007 vuonna, mutta yhteydenotto meni jotenkin ristiin. Tästä sain tietää vasta seuraavana vuonna kun soitin ja kysyin palstaa uudestaan. Onneksi silloin oli vielä aarin palsta jäljellä, jota minulle sitten tarjottiin. Palsta oli kaiken lisäksi aurinkoisemmalla puolella, joten otin tilkun, Kesänihanan innoissani vastaan. Tänä keväänä myös Pasilasta soitettiin vapautuneesta palstasta, mutta onneksi en enää ollut odotuskannalla. Kivihaassa ei aloittaessani ollut edes jonoa. Palstaharrastus näyttää saaneen lisää suosiota, koska nykyään Kivihakaankin on jonoa ja uusia vuokralaisia tulee koko ajan.
25 neliön alueen viljelyn jälkeen aari tuntui valtavalta! Hetkisen kuluttua se tuntui kuitenkin kutistuvan pienen pieneksi ja tuntui ettei millään saa kaikkea unelmoimaansa ja suunnittelemaansa sinne mahtumaan. Välillä taas tuntuu, että eihän siellä kasva mitään, että nyt on välittömästi lähdettävä jonnekin hankkimaan kasveja ja siemeniä, ettei paikka näyttäisi ihan aavikolta! Mittasuhteet ovat hassu juttu. Varsinkin kun on monet vuodet unelmoinut kaikista kasveista ja niiden kasvattamisesta. Välillä pieni on iso ja iso on pieni ja välillä ei kumpikaan, vaan juuri sopiva. Unelmointi sijoittuu useimmiten pilvilinnapuutarhaan, jossa on tilaa titenkin kaikille mahdollisille kasveille. Siellä on hedelmätarha, salainen puutarha, metsä, tuoksuva ryytitarha ja ties vaikka mitä ihania maisemia ja näkymiä. Palstalla pitää yhdistellä isoja unelmia pienoiskoossa. Palsta vaatii oman näkökulmansa.


Pienuus on käytännöllistä. Varsinkin “ahtaassa” kaupungissa on hyvä, että palsta on pieni, sillä siten yhä useampi mahtuu viljelemään. Kaupungissa asuessa joutuu jakamaan. Puistot ja ulkoilualueet ovat kaikkien yhteisiä pihoja ja puutarhoja. Eihän palstatkaan ole omia. Se, että joku muu jatkaa joskus tilkun hoitamista täytyy myös ottaa huomioon tarhan suunnittelussa ja hoidossa, vaikka kyllähän palstat ovat näkymättömine seinineen henkilökohtaisia ja persoonallisia pikkupuutarhoja pitäjilleen. Kaupungissa oma rauha on mielentila, vaikka joskus on oikeastikin saatava olla yksin. Pikkuruisuus opettaa myös vaatimattomuutta. Pienelläkin alueella voi viljellä tai kasvattaa vaikka mitä. Enempää en tarvitsisi ja välillä tuntuu, että ala on aivan liikaa. Joku muu saattaisi tarvita tilkkua enemmän, mutta tiedän kyllä palstailun tekevän myös minusta varmasti mukavamman ihmisen. Palstailu on edullista terapiaa kelle tahansa. Olen kai siis ansainnut Kesänihanani. Ainakin aion pitää siitä hyvää huolta.

Kun pitkän odotuksen jälkeen sain palstan, olin jo miettinyt paljon minkälaisen siitä haluaisin. Selvää oli, että hiukan romanttisen vanhanaikaisena halusin kunnioittaa ympäristöä, tässä tapauksessa ympäröiviä palstoja ja niiden perinteitä.  Selvää heti aluksi oli myös, että jokaista senttiä viljelyalasta tulee kunnioittaa ja alue tulee hyväksikäyttää mahdollisimman hyvin. Hyötyähän tästä senttien hyväksikäytöstä toki itsekin saa. Kun jokaisella sentillä kasvaisi toivomat kasvit ei rikoille jäisi tilaa. Tähän asti en ole vielä päässyt, mutta joka vuosi on toivottavasti lähempänä tätä ideaalia. Kukkapenkit tuntui luontevalta laittaa laidoille( vähän niin kuin muillakin palstoilla tuntui olevan tapana) harhauttamaan tuholaisia ja estämään rikkakasvien sisälle pääsyn. Joka vuosi plänttiä on paranneltu hukkatilan minimoimiseksi. Sen lisäksi, että tämä auttaa rikkoihin, auttaa se tuholaisiin ja mikä parasta ja tärkeintä, maanlaatuun! Kun maata huoltaa, antaa se takaisin. Savimaa pidättää hyvin vettä, joka on hyvä asia, mutta liian savinen on kova ja kylmä monelle kasvaa. Ensimmäisenä vuonna porkkanoista tuli tulitikkuja ja purjo ei irronnut maasta. Palstalta lähdettiin puolet maasta kumisaappaiden mukana! Itse asiassa tulisikin ottaa selvää palstojen historiasta. Puolisoni isä kertoi oman isänsä viljelleen juuri samaisella Kivihaan palsta-alueella aikoinaan. Plänttihän voisi olla vaikka sama!

Palstan luonteeseen kuuluu minusta luonnollisena osana hyötykasvit, vaikka vain pienenä yrttimaana. Vaikka pidän oman ruoan viljelystä, viehättää minua enemmän monivuotiset kasvit, yrtit ja sen semmoiset. Palstan selkein osa-alue alusta asti onkin ollut  ryytimaa. Se on myös puolisoni lempikohde. Suunnitellessa taas, mitä ruokakasveja kasvattaa, yritän pähkäillä, että kasvit olisivat sellaisia, jotka tietenkin viihtyisivät ja joita ehtisi hoitaa, korjata ja syödä! Koska tykkäämme kokata kotona, on hauska viljellä ja kokeilla sellaisia kasveja, joita kaupan hyllyt eivät notku. Esimerkikisi viimevuotiset Tomatillot, joita en ollut ennen edes maistanut, olivat kivoja. Vaikka niitä tuli aika paljon, oli niiden varastointiaika pitkä ja söimme viimeiset joulukuussa. Saas nähdä, muuttuuko näkökulma palstailuun ja mitä kaikkea sitä taas oppiikaan. Tänä vuonna on jo muutaman kerran tullut mieleen, että jaksanko edes hoitaa pienen pientä Kesänihanaani pikkuruisen lapsen kanssa. Äitini ehdotus laittaa pelkkää perunaa kuulosti hetken erittäin mielenkiintoiselta idealta. Kuitenkin näitä vanhoja kuvia katsellessa täyttyy sydän lämmöllä. Vaikka pieni jatkuva väsymys ja hajamielisyys verottavat ja välillä on haikea olo, niin ei tämä niin vakavaa ole. Mittasuhteet on hassu juttu. Kaikki riippuu siitä miten asioita katsoo. Pikkuisen näkökulmasta voi palsta näyttää ihanalta viidakolta. Minä näen ihanan Kesänihanan. Pienet ilot on parhaita! Kesänihana on parasta!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s