Ensimmäiset avomaakylvöt tehty!

Ensimmäiset kylvöt on tehty. Sununtaina päästiin lähtemään palstalle, vaikka oli luvattu sadetta, ei sitä kuulunut kuin vasta illalla. Matkalla huomasin Hevoskastanjoiden olevan jo kukassa. Myös Syreeneiden nuput olivat pullistuneet, niin että niiden värin jo saattoi nähdä. Myös valkokukkaisten Koristeomenapuiden kukat näyttivät avautuneen, vaaleanpunkukkaiset olivat vielä nuppuisia. Tuomien tuoksu on vallannut ilman äsken hallitsevana tuoksuna olleen vaahteran kukinnan jo varistessa maahan kultaisena sateena. Keskuspuistossa pyöräilessä hämärä samettinen vihreys ja lintujen laulu saavat kaupungin hälinän tuntumaan kaukaisemmalta ja häipymään hetkittäin lähes kokonaan.

Ilmassa oli kosteutta. Tuuli viileästi ja välillä tuntui, että olisi voinut olla pitkät housut shortsien sijasta. Ei tullut otettua yhtään valokuvaa tällä kertaa. Maahan tuli kuitenkin kylvettyä juurikasvipäivän kunniaksi juurikasveja. Vihersipulista en ole niin varma onko se juurikasvi, koska siinähän suurin syötävä on varressa. Vihersipulin lisäksi laitoin, Punajuurta, Keltajuurikasta( Keltajuurikkaasta en löytänyt mitään mihin linkittää, mutta Hyötykasviyhdistyksen Siemenluettelosta voi käydä lukaisemassa kasvista ja suosittelen muutenkin lukaisemaan!), Mustajuurta ja Retiisiä . Kylvöjen lisäksi maahan sukelsi Salottisipuleita ja Puikulaperunaa.

Näistä uusia tuttavuuksia minulle ovat Vihersipuli, Salottisipuli ja Mustajuuri, josta minulla on suuret odotukset! Perunaa ei tänä vuonna pitänyt edes laittaa. Koska istutusalue laajeni, päätin istuttaa uuteen kohtaan perunaa, jotta se vähän möyhisi maata. Perunat on myös ostettu kaupasta, eikä niitä ole edes idätetty, joten saas nähdä. :)Perunan seuraksi tulee myöhemmin varmaan jokunen papu. Minkälainen papu, en ole vielä päättänyt. Perunahan nauttii pavun seurasta. Papu antaa perunalle typpeä ja siitä peruna tykkää. Muutenkin kaikki nämä mainitsemani kasvit menivä samaan penkkiin. Siihen tulee vielä myöhemmin( lehtikasvipäivänä) tilliä ja salaatteja.

Kasvien järjestys on pähkäilty se mukaan ketkä  tykkäävät toisistaan.  Tämä kumppanuuskasviasia on tosi kiinnostava ja olen joka vuosi sitä toteuttanut. Tuntuisi toimivan. Myös tilli on päässyt tähän seuraan sipulin ja punajuuren makua parantavana yrttinä. Kasveilla voi myös torjua tuholaisia, eli mikä sen parempaa. Hallittua kaaosta!

Koetan myös miettiä viljelykiertoa; Ensimmäisenä vuonna vaativia kasveja, toisena vuonna vähän vaatimattomampia, kolmantena vuonna vaatimattomia esim. perunaa ja neljäntenä vuonna penkki olisi levossa ilman viljelykasveja maanparannuskasveja seuranaan. Tämäkin on vielä hiukan kokeilevaa osaltani, niin kuin aika moni muukin juttu. Viljelykierrossa olen vasta vain vaihtanut vuosittain kasvien paikkaa, mutta en kauhean loogisesti kylläkään. Tänä vuonna maa muokattiin neljäksi penkiksi kiertoa ajatellen.  Ei sitä voi kaikkea yhdellä kertaa osata tai hallita, mutta yritys on kova. Näitä juttuja on kiva funtsailla.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s