Kuutamolla

Sain Kylvö- ja korjuukalenterin viime vuonna lahjaksi. Silloin en perehtynyt kalenteriin melkein lainkaan. Katsoin kalenterista ainoastaan istutusajat. Tänä vuonna olin jo ehtinyt kylvää ensimmäiset siemeneni, kun mielessäni kummitellut kalenteri tuijotti minua taas Alku ja Juuri puodissa. Päätin lopulta ostaa sen ja paneutua asiaan tänä vuonna syvemmin.

Kalenteria ennen olen pitäytynyt kuulemassani neuvossa, että kylvää tulisi nousevan Kuun aikaan. Tällöin Kuun vetovoima saisi veden pinnan nousuun, jolloin siemenet itäisivät paremmin. Neuvo on kuulostanut uskottavalta, sillä vaikuttaahan Kuu myös vuorovesi-ilmiöön. Duncan Crosbien kokoamassa kirjassa Puutarhurin perinnetietoa , jonka sain syntymäpäivälahjaksi, on mainittu vanhana neuvona: “Älä kylvä kuun kutistuessa.” Kirjassa kerrotaan, myös että sadetta on ennustettu uuden kuun ajalle jo muinaisten egyptiläisten ajoilta asti. Myös Kylvö- ja korjuukalenterissa tarkastellaan Kuun kiertoa ja sen vaikutusta Maahan. Tutkimusmatka alkakoon.

Ennen kun aloin tähän Kuuasiaan tutustumista olin käsittänyt, että nouseva ja kasvava Kuu olisivat sama asia, mutta näin ei olekaan. Löysin myös kiinnostavan tekstin Kuun merkillisestä vaelluksesta. Myös minulle selvisi, että kuukauden voi tosiaan laskea kuudella eri tavalla. Kuu välillä pienenee, alenee, ylenee, vähenee, nousee, kasvaa, suurenee, kutistuu, laskee etc….. Kuun taivallus todella on merkillinen ja niin ovat sen uskotut vaikutuksetkin. Jotain kiehtovaa hulluutta Kuussa todella on!

Kaikkien tuntemat Kuun vaiheet ovat ne miltä Kuu näyttää Maahan esim. täysikuu. Kuu kasvaa täysikuuksi ja pienenee( kutistuu) uudeksi Kuuksi. Tätä kutsutaan synodiseksi kuukaudeksi. Nouseva Kuu taas liittyy Kuun asemaan suhteessa tähtikuvioihin. Kuun 27 päivän mittaista kiertoa suhteessa kiintotähtiin kutsutaan sideeriseksi kuukaudeksi. Juuri tätä sideeristä Kuuta tarkastellaan Kylvö- ja Korjuukalenterissa. Kalenterissa käytetään Kuun noususta ja laskusta termejä ylenevä ja aleneva Kuu, joten tästedes kalenterista kijoittaessa käytän samoja termejä.

Sideerisessä kuukaudessa Kuu kiertää 12 eläinradan tähtikuvion ohi 27 päivässä. Kuu on alimmillaan Jousimiehen kuviossa ja ylimmillään Kaksosten kuviossa. Kalenterin mukaan Kuun vaeltaessa kunkin eläinradan kahdestatoista tähtimerkistä ohi, ilmenee tämä Maassa maa-, vesi-, valo-, tai lämpöelementtinä, jotka aikaansaavat hedelmänmuodostusta kasvin eri osissa; juuressa, lehdessä, kukassa tai hedelmässä/siemenessä. Esim. sellaisena päivänä kun Kuu on Jousimiehen tähtikuviossa ilmenee se lämpöelementtinä. Tällainen päivä on hedelmäkasvipäivä ja silloin kannattaa kylvää, hoitaa tai sadonkorjata hedelmäkasveja.

Kylvö- ja korjuukalenterissa tarkastellaan näiden neljän erityyppisen kasvipäivän lisäksi ylenevää ja alenevaa Kuuta ja niiden vaikutusta kasveihin. Ylenevä Kuu saa aikaan nesteiden nousua kasveissa. Esim. ylenevän Kuun aikaan poimitut varastoitavat hedelmät säilyvät pidempään. Korjuu kannattaa tietenkin myös sovittaa hedelmäpäiväksi. Alenevan Kuun aikaan taas kasvin nesteet ovat juurialueella, jolloin onkin kalenterissa istutusaika. Istutuksella tarkoitetaan sitä kun kasvia siirretään paikasta toiseen. Alenevan Kuun aikaan kasvi juurtuu uuteen paikkaan paremmin. Istutusajasta valitaan vielä kullekin kasvityypille sopiva päivä( juuri-, lehti-, kukka- tai hedelmäkasvipäivä). Kalenterissa kerrotaan myös ajankohdat, jotka eivät ole otollisia kasvien hoitoa ajatellen. Tämän kaiken lisäksi kalenterista löytyy kaikenlaista muutakin kiinnostavaa ja hullua.

Kuusenkerkkä-blogissa kirjoitetaan, että kasvava Kuu saisi aikaan kasvissa nesteen nousua ja pienenevä Kuu taas nesteiden laskua. Muistisääntönä voisikin pitää, tämän nesteasian suhteen, että vaikka ylenevä( nouseva) Kuu ei olekaan sama asia niin kuin ennen olin luullut, niin kummankin kohdalla se tarkoittaisi nesteiden nousua Maassa ja kasvissa. Asiat, jotka tällä hetkellä Kuun vaiheissa ja niiden vaikutuksessa ihmetyttävät eniten ovat, että mikä kasvin kasvussa on milloinkin tärkeämpää maanalaisen vai yläpuolisen osan kasvu ja kumpi voittaa; nouseva vai kasvava Kuu? Tutkimusmatka jatkukoon!

Tällä hetkellä minulla on positiivinen fiilis Kylvö- ja korjuukalenteriin. Ennen sen ostoa tänä vuonna kylvin helmikuussa kukkien siemeniä. Jälkeenpäin huomasin kylvöpäivän olleen juurikasvipäivä. Olin kylväessäni katsonut ainoastaan Kuukalenterista, että olisi nouseva Kuu. Nuo tuolloin kylvämäni taimet eivät voi kauhean hyvin. Koulin ne kyllä kalenterin mukaisena istutusaikana kukkakasvipäivänä, joten ehkä se auttaa asiaa. Sääennustusten suhteen kalenterissa on ollut yhtäläisyyksiä todellisuuden kanssa, vaikka en kyllä joka päivä kalenteria tutkikaan. Hauskaa kalenterissa on myös se, että sen toivotaan auttavan kasveja ja niiden  hoitajia. Itseäni kalenteri on alkanut auttaa sunnittelessa ja ihan muistiinpanojen tekemisessä. Olen univelkainen ja hajamielinen joten kalenteri on ollut avuksi asioiden suunnittelussa. Ei tarvitse koko ajan muistella ja tutkia siemenpusseja,e ttä milloin pitäisi tehdä mitäkin, kun on kirjannut ne kalenteriin, huom: PITÄISI. Olen yrittänyt noudattaa kalenteria mahdollisimman paljon, mutta pienen lapsen kanssa kaiki ei mene aina ihan suunnitelmien mukaan. Olen koko ajan myöhässä ja kylvöissäkin tuntuu että kaikki olisi pitänyt tehdä kaksi viikkoa aiemmin. Onneksi Alku ja Juuri puodissa väitettiin, että kesä olisi kaksi viikkoa myöhässä, joten ehkä olenkin ihan oikeassa ajassa. Tästä on hyvä jatkaa! Ei hullumpaa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s