Kärpän jäljillä

Löydä kärppä kuvasta

Toissa vuonna palstanaapurini oli nähnyt 3 kärppää viljelyalueellamme. Kaikki olivat kuulemma väritykseltään erilaisia. Eipä aikaakaan kun yksi kärpistä, jonka naapuri oli nimennyt Villeksi, sinkoili ympäriinsä ja silloin minäkin pääsin todistamaan tämän vilkkaan otuksen ihastuttavaa olemusta.

Palsta-alueella on vilissyt myös paljon myyriä ja varsinkin vesimyyriä. Jälkimmäiset muistuttavat naapurini mielestä selloa, joka onkin oiva kuvaus. Ne ovat pulskia kuin marsut ja osaavat uida kuin kala. Itsekin yllätyin sen koosta, kun näin sellaisen ensimmäistä kertaa uimassa ojassa. Ja enpä ollut tiennyt tai ajatellut, että myyrä osaisi uida noin taidokkaasti. Myyrät eivät ole vielä tehneet tuhoja minun palstallani, mutta toisille ne ovat olleet riesaksi asti.

Kärppä on myyrän luontainen vihollinen. Pienestä koostaan huolimatta kärpälle voi maistua myyrän ohella myös kani tai jopa rusakko. Jänikset tekevät alueella varmasti eniten hallaa viljelijöille. Niille kun tuntuu maistuvan kaikki, vaikka ymmärtävät nämä herkkusuut todella hyvänkin päälle.

Iloitsimme naapurini kanssa kärpistä ja luonnon monimuotoisuudesta. Luonnon lakia ei voi väistää. Elämä ja kuolema kulkevat käsi kädessä.

Kärppä on todella nopea ja uteliaan oloinen otus. Välillä se kurkistaa kompostin takaa ja pian sen pää pilkistääkin aidan raosta. Se on pieni kuin orava. Vauhdista kertoo se, että useimmissa ottamissani valokuvissa vain muutamassa näkyy edes häivähdys kärppää! Kärppä on suloinen, niin kuin myyräkin, mutta nyt se oli järjestänyt ei-niin-suloisen yllätyksen jo toistamiseen.

Viime keväänä työkalulaatikostamme löytyi myyrän karvoja ja kynsiä. Arvelimme, että Ville-kärppä olisi säilönyt ruokaansa siellä. Tästä syystä tilkitsimme laatikon pohjassa olleen puuttuvasta laudasta syntyneen aukon, koska raadot eivät ole kovin suloisia.

Tänä keväänä Villen toimintamalli oli ollut kuitenkin sama. Se on näköjään osannut nostaa päällään paikkauslautaa ja tullut “talvikotiinsa” samaa reittiä kuin ennenkin. Laatikosta löytyi vielä tuoreahko myyrän raato, vasta puoliksi syötynä. Herkkupaloja oli säästelty jälkiruoaksi. Puolisoni vitsaili, että kärpät toimivat samoin kuin ihmiset. Laittavat lihan roikkumaan, jotta siitä tulisi mureampaa. Laatikosta löytyi myös kärpän ulostetta ja jäänteitä ainakin yhdestä toisesta myyrästä.

Löytöpäivänä en pystynyt järkytykseltäni tekemään mitään työkalulaatikon tilalle. Tuoreena äitinä myyräkuume alkoi samoin tein kummitella mielessäni. Nyt laatikko on kuitenkin putsattu. Apuvälineinä oli kertakäyttökumihanskat, lapio ja kasvojen edessä huivi suojana. Myyräkuumehan tarttuu useimmiten myyrän ulosteesta hengityksen kautta. Vesipisteitä ei oltu avattu, joten laatikkoa ei pystynyt vielä suihkuttamaan puhtaaksi. Se jää tehtäväksi myöhemmin jonain aurinkoisena päivänä. Laatikko sai vain lakaisun ja ojassa pestiin pesun tarvitsevat välineet. Pätkä kanin verkkoa jäi laatikon ulkopuolelle sateen huuhdeltavaksi. Laatikon pohjalle tuli sanomalehteä tekemään laatikosta miellyttävämmän pesua odotellessaan. Vähän kyllä tulee jännittämään laatikon avaus jatkossa. Sen verran traumaattinen kokemus raatojen löytö oli. Onneksi tilanne on ohi ja kaikestahan oppii uutta.

Sitten positiivisempiin asioihin. Aurinko paistoi. Ensimmäistä kertaa ajossa, meillä lainassa oleva ikifillarin kuljetuspyörä toimi hyvin ja vauva pysyi kyydissä. Kadonneen tuulihyrrän tilalle tuli uusi. Vadelmapenkki tuli kitkettyä, lannoitettua ja se sai vähän kompostiakin. Ne vadelmanoksat, jotka eivät olleet katkenneet lumen painosta tai tuulesta, tai joiden tyvet eivät olleet järsitty jänöjussien toimesta saivat tuen. Edelliset sympaattiset tuet eivät olleet kestäneet talven yli. Uudet oksasaksetkin olivat unohtuneet kotiin, joten katkenneiden oksien tyviä ei saanut leikattua maata myöten. Työkalulaatikon putsauksen lisäksi aita sai uusia rautakeppejä. Aitasysteemimme ei ole vielä ihan aukoton, mutta niin eivät ole luultavasti kaikki suunnitelmatkaan. Ensi kerralla sitten. Pikku hiljaa hyvä tulee. Vimpan päälle kuitenkin koetetaan tehdä ja syksyllä on Kesänihanalla taas vimoset päällä.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s