Uusi alku!

Tänä talvena en ole itse käynyt palstalla lainkaan. Edellistalvena siellä tuli käytyä useammankin kerran retkellä. Viime talven jättikinokset estivät palstalle pääsyn. Lumi suli kyllä ennätysnopeasti ja ajoinkin pyörällä heti paikan päälle kun sain tietää että väylä on auki. Ohessa olevat lumiset kuvat ovat puolison retkiltä. Kolme kertaa olen päässyt käymään siellä ja vasta kolmannella kerralla otin lapion käteen ja aloin muokata maata. Tämä vuosi on erityinen. Kolmas kerta toden sanoo. Magiikkaa on ilmassa.

Blogin nimeä miettiessäni ykkösvaihtoehto olisi ollut Valerian, mutta se oli varattu. Sain pojan joulukuussa ja hänen toiseksi nimekseen annettiin Valerian. Nimi annettiin pojalle sarjakuvasankarin mukaan, mutta vanhemmat osasivat sanoa, että Valeriaana on myös kasvi ja myös sen, että kasvia käytetään unilääkkeinä. Ennenhän kasveja opiskeltiin myös latinalaisilla nimillä. Sääli, etten itse ole kasvanut sellaisen perinteen piirissä. Nimien muistaminen on muutenkin minulle vaikeaa. Rohtovirmajuuri oli minulle Valeriaanaa tutumpi nimi.

Lapselleni löydettynä nimi oli kohtalokas senkin takia, että olin etsinyt lapselle nimeä, joka olisi synonyymi unelle tai nimeä, joka tulisi luonnosta tai jonkin kasvin mukaan. Sattuman kaupalla Valerian täytti kaikki toiveet. Etsiessäni lisää tietoa kasvista, kävi myös ilmi, että kasvilla on useita kutsumanimiä. Niistä yksi, Kesänihana, olisi ollut täydellinen nimi blogilleni. Ääkköset eivät kuitenkaan olleet otsikossa mahdollisia, joten blogistani tuli Pieni puutarha. Palstani sai kuitenkin uuden hellittelynimen Kesänihanasta.

Liitän usein kasveihin tunteita.  Yhteensattumat, tarinat ja muistot selittävät paljon miksi jotkut kasvit ovat ikuisia suosikkeja. Välillä kasvien kanssa suhde on hassulla tavalla kuin ihmissuhde. Esim. vaikeasti tavoiteltava kiehtoo tai vanhaa ystävää ei jätetä. Kasveja seuratessa ja tutkiessa alan helposti muodostamaan luonnekuvaa, jotta ymmärtäisin kasvin elämäntapaa ja luonnetta paremmin. Hatara nimimuistini on varmaan osasyy luonnekuvan muodostamiseen. Henkilökohtaisen suhteen luominen auttaa minua muistamaan kasvit paremmin, ehkä jopa nimetkin. Myös kasvien vaikutukset maahan, toisiinsa ja hoitokeinoina sekä niihin liittyvät uskomukset ja tarinat kiinnostavat minua kovasti. Näissä asioissa olen kyllä vasta aloittelija.

Minulla on Rohtovirmajuuresta vahva lapsuuden muisto. Ulkoilutin koiraani usein kotimme vastapäisellä pellolla, jossa kasvia kasvoi. Muistan pähkäilleeni, että kasvi olisi vaaleanpunainen versio Koiranputkesta. Olin huomannut, että erilaisissa maastoissa kasvavat yleensä valkoiset kasvit saattavat kasvaa joskus myös punertavana muotona. Pitääköhän sekään paikkaansa, mutta joka tapauksessa kasvin vaaleanpunainen sävy viehätti minua suuresti. Väri näytti hienolta pellolla, jolla kasvi kasvoi suurena ryhmänä, jolloin vaaleanpunaisuus ilta-auringossa vielä korostui. Muistan pettyneeni kun vaaleanpunainen “haalistui” poimittaessa. Myöhemmin kukka pääsi kuitenkin mukaan eteisemme kukkakauppaleikkiin. Kasvi teki eksoottisuudellaan minuun silloin suuren vaikutuksen.

Vaikka kasvin tuoksua tai hajua haukutaankin, ostin tänä keväänä Rohtovirmajuurisiemenpussin  Alku & Juuri puodista. Onhan kasvi poikani ja nyt tilkkunikin nimikkokasvi ja unelmatarha vaatii unennäkemisenlahjoja voimistavaa kasvia. Onhan se antanut nimensä jo kahdelle rakkaalleni. Haju ei ehkä miellytä, mutta kahdelle kissallemme ja samalla itselle siitä voi olla joku päivä iloa. Myös Clipperin sleep easy– tee, jossa Valeriaanaa on käytetty, on aika hyvänmakuista. Sitäkin oli pakko testata Valeriaanainnostuksen takia. Kesäunelmoinnin lisänä sekin auttaa unen päästä saamisessa.

Pojan syntymän lisäksi isän kuolema tekee minusta tänä vuonna yhä innokkaamman pläntin pitäjän. Laulun, josta isän kanssa molemmat pidimme, viimeiset sanat ovat jääneet soimaan päässäni; for his true love has flown into every flower grow and he must be keeper of the garden. Näin se menee.

Advertisements

2 thoughts on “Uusi alku!

  1. Pingback: Kesän odotusta | Pieni puutarha

  2. Pingback: Kesäihanan pientä historiaa, palstailun alkeita ja ensiaskelia | Pieni puutarha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s